Utbildning

Utbildningarna som ger bäst avkastning

Det är populärt att söka utbildningar i Sverige, studier är faktiskt början på arbetslivet. Ibland är det dock svårt att veta vad man ska satsa på och svårt att hitta motivation. Det man ska tänka på är att de flesta tuffa utbildningar som sträcker sig i flera år är jobbiga för stunden, men i långa loppet är det dem som ger mest nytta när man kommer ut i arbetslivet.

Om man vet att det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning brukar motivationen kunna bli bättre, och ännu roligare blir det om man vet att man kommer kunna tjäna igen pengarna man lagt ner på studierna. På Veckans Affärer listar man nu de tio bästa utbildningarna för lyckad avkastning efter examen. På pallplatserna för mest värda utbildningarna är läkar- jurist och ekonomiutbildningar. En bra start i arbetslivet är alltså bland annat att ha goda kunskaper i ekonomi. Genom att  till exempelvis gå en ekonomiutbildning på EFL får man en stadig grund att stå på under hela arbetslivet.

Utbildningsvalet är ett av de viktigaste du gör i livet och det är viktigt att ta reda på fakta innan du väljer, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Dagens Industri nämner man även att de utbildningar som ger sämst avkastning efter studierna. De mindre bra lönerna får de som studerat till förskolelärare, konstnärliga ämnen samt till tandhygienist.

Vad är bäst i framtiden?

Nu vet man vilket yrke som ger bäst avkastning efter studierna, men vart kommer det vara lättast att få jobb i framtiden? Enligt ett pressmeddelande från Saco kommer efterfrågan bli högre av lärare, arbetsterapeuter och socionomer. Men istället kommer kommunikatörer och personalvetare få det svårare att hitta jobb.