Ekonomi

Tips inför lån

Ska då låna pengar finns det en del saker att tänka till kring för att kunna ta ett så bra lån som möjligt som passar dina förutsättningar – här är några enkla tips på hur du gör just detta för att hitta det bästa lånet.

När du vill ta lån snabbt finns det en del saker att tänka på. Till exempel behöver du först och främst ställa dig frågan om du ens behöver ett lån, eller om du faktiskt kan spara till det du behöver pengarna till. När du kommit fram till att det just är ett lån du behöver kan följande saker vara bra att kika närmare på för att göra ett genomtänkt val:

  • Hur ser helhetskostnaden ut för lånet? Titta inte enbart på månadsräntan utan titta även på den effektiva årsräntan för att se hur mycket du kommer att betala för lånet totalt.
  • Låna inte mer än du behöver – ett erbjudande om mer pengar utan extra kostnader kan låta lockande, men tänk på att ju mer du lånar desto mer kommer det kosta dig i slutänden så låna bara så mycket som du faktiskt behöver.
  • Välj långivare noga – undvik att ta lån från första bästa långivare du du stöter på, välj med omsorg och tveka inte att ta kontakt med långivaren du överväger och prata med dem innan du tar ett lån för att säkerställa att du får den bästa dealen du kan få.

Planera, budgetera och återbetala

Något annat som kan vara bra att tänka på när du överväger att ta ett lån är att också planera för hur du ska betala tillbaka. Kanske är det så att du inte tänkt längre än att du behöver pengarna du lånar? Viktigt att inte glömma bort är att lånade pengar alltid ska betalas tillbaka. Sätt upp en månadsplan för återbetalning och se efter så att du har råd med lånet – utan att behöva ta ytterligare lån för att kunna betala av det gamla lånet alltså.