Arbetsmarknad

Sök jobb på rätt sätt

Varför är det så att många stannar kvar på en arbetsplats trots att de vantrivs? Svaret är att många faktiskt tror på en del av de jobbmyter som finns där utse såsom att man är för gammal för ett nytt jobb efter 50 och att man behöver kontakter eller gedigna nätverk för att få in en fot på marknaden – men dessa myter är det hög tid att slå hål på för att söka jobb på rätt sätt istället.

Det finns massor av lediga jobb i Stockholm om du är en av de tusentals som känner att det är dags att gå vidare i karriären, och det är heller inte svårt att söka jobb. Dock är det en hel del människor som tror på en del av de vanligaste myterna som florerar när det kommer till jobbsök. Till exempel tror vissa på fullt allvar att man inte kan få ett nytt jobb om man är över 50 år fyllda för att man då skulle vara oattraktiv på arbetsmarknaden. Eller att man bara kan få ett bra nytt jobb om man redan har en kontakt inne på drömföretaget. Men dessa stämmer inte. Något som till exempel tidningen Chef skriver om är just att man måste slå hål på dessa jobbsökermyter och till sin hjälp med detta har man tagit råd från experten och karriärkonsulten Eva Gotthardson. Hon har i 20 år hjälpt uppsagda chefer att komma till nya branscher och företag, som dessa inte trodde var möjligt – men visst gick det. Vad hennes bästa råd är till de som inte vågar sig vidare av just anledningen att man tror på de vanliga myterna är enkel: överkomma sin rädsla och satsa, det kommer gå i slutänden.

Undvik vanligaste misstagen och pimpa din Linkedin-profil

För att verkligen säkerställa att du får det där drömjobbet finns en hel del saker att tänka på. Något som till exempel Veckans Affärer skriver om är hur man till exempel ska lägga på minnet att undvika de vanligaste misstagen man gör sen när man väl fått komma på en intervju, och dessa misstag är:

  • Du har inte läst på om företaget ordentligt vilket gör att du inte verkar intresserad.
  • Du fokuserar inte på det som är relevant utan pladdrar på om annat, då ger du sken av att vara disträ så håll fokus!
  • Du sticker inte ut från mängden utan skulle kunna vara vilken sökande som helst, se till att få intervjuaren att komma ihåg dig men på ett positivt sätt.
  • Du ställer inga frågor och verkar inte intresserad av varken tjänsten eller företaget, då är de nog inte intresserade av dig heller i slutänden.

Annat att tänka på är något som Aftonbladet tipsar om och det är att pimpa din LinkedIn-profil så att du blir både attraktiv och sökbar. Ett tips är till exempel att fokusera på att göra din profil så intressant som det bara går – för är den det är det rekryterarna som kommer till dig och inte tvärt om. Några snabba tips att lägga på minnet är till exempel att skriva på svenska, använda nyckelord i din beskrivning och anpassa din offentliga profils URL så att den blir kort och gott linkedin.com/in/dittnamn. Glöm heller inte att välja rätt bild – en bild där du ler och ser glad ut är alltid ett vinnande koncept att satsa på!