Utbildning

Populära utbildningar 2019

Kanske har du precis tagit studenten eller så känner du för att ändra inriktning i yrkeslivet. I vilket fall som helst finns det en djungel med utbildningar att välja mellan.

Det är inte lätt att välja rätt utbildning och om man inte har en klar bild om vad man vill studera så blir det ännu svårare. Det finns många frågor att söka svar på inför kommande val av utbildning. Här kan du läsa om de utbildningarna som är mest populära och vad du bör tänka på innan du väljer utbildning.

Populära utbildningar

Enligt VHS, Verket för Högskoleservice är det utbildningar inom ekonomi, medicin och juridik som ligger i toppen medutbildningar som juristprogrammet, läkarprogrammet, psykologprogrammet, socionomprogrammet och ekonomikandidatprogrammet för att nämna några. Eftersom de eftertraktade utbildningarna finns vid de stora lärosätena är det de som dominerar i popularitet bland de sökande.

Vad ska man tänka på när man väljer utbildning?

  • Om du inte vet exakt vad du vill läsa så börja att titta på det som du tycker är intressant.
  • Det finns mängder av olika typer av utbildningar. Program, kurser, Yrkesutbildningar. Det finns även olika omfattning på utbildningarna distans, heltid eller deltid.
  • Fungera på vad vill och utgå från detta när du söker efter lämplig utbildning.
  • När du hittat en intressant utbildning är det bra att tänka steget längre. Kommer utbildningen ge dig goda chanser till arbetet eller kommer det bara vara kul att läsa för det är inom ditt intresseområde?
  • Fastnar du för en utbildning som inte finns i din närhet får du fundera på om du är beredd att ta chansen och flytta.

Oavsett vilken utbildning som du väljer är det viktigt att kolla upp den. Ta reda på så mycket information som möjligt och titta på kritik från tidigare elever. Det är även praktiska saker som är viktiga att ha klart för sig när man ska börja studera så som hur man ska bo och var man ska bo under stundettiden samt om man ska söka lån hos CSN.