Ekonomi

Nya regler för snabblån

Att ta ett snabblån kan vara ett snabbt sätt att ta sig ur en tillfällig ekonomisk knipa. Men det kan vara svårt att veta vad den totala kostnaden för lånet kommer att bli. Därför vill regeringen nu skärpa reglerna för den här typen av lån.Rosenbad

Snabblånen gjorde entré på den svenska marknaden 2006, och kallades då SMS-lån. Det vanligaste då var att man ansökte om lån via SMS, och också fick besked på detta sätt om man blev beviljad lånet. Den här typen av lån har alltid varit förknippad med höga räntor, och många säger att det är svårt för den som tar ett sådant lån att överblicka hur stor den totala kostnaden kommer att bli.

Ändrade regler för ränta och kostnader

Idag är det mycket som har förändrats, men det går fortfarande att få snabblån direkt. Det som har gjort att mycket har förändrats är inte minst att lagstiftningen har skärpts på olika sätt, och nu ser ytterligare en skärpning ut att vara nära förestående. Så här skriver regeringen på sin webbplats:

Regeringen föreslår flera åtgärder för att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån och andra högkostnadskrediter. Det föreslås bl.a. att det ska införas räntetak och kostnadstak för högkostnadskrediter och att konsumenter ska uppmärksammas på riskerna när de överväger att ta sådana lån.

Metro skriver att förslaget, som om det går igenom innebär lagändringar som träder i kraft 1 september 2018, bl.a. innebär följande:

  • Räntan för lånet får inte vara högre än 40 procentenheter över referensräntan. Den ligger i dagsläget på -0,5 %, vilket innebär att den högsta tillåtna räntan blir 39,5 %.
  • Kostnaderna för ett lån får aldrig överstiga den summa som har lånats med mer än 100 %. Det innebär att det totala kostnaderna för att låna 1000 kr inte får vara högre än 2000 kr.

Kronofogden själva beräknar att mellan 35 och 40 stycken av de totalt 50 snabblåneföretag som finns i Sverige kommer att påverkas av de nya reglerna. Detta skriver Svenska Dagbladet.